Prijs omhoog van mobiel internet

Prijs omhoog van mobiel internet

Er is stevige kritiek ontstaan na het bericht dat de prijs van mobiel internet verder omhoog zal gaan. De drie grootste providers KPN, T-Mobile en Vodafone verdedigen het verhogen van de prijzen van het mobiele internet. Dat meerdere partijen dit nu doen toont aan de het noodzakelijk is vermeld Vodafone. Vanuit de consumenten en politiek is er weinig begrip voor deze verhoging. Vanuit de politiek is er al om een onderzoek gevraagd bij de minister van Economische Zaken. Zij spreken van een ongezonde markt en vrezen voor stilzwijgen coördinatie waarbij marktpartijen elkaars gedrag volgen. Volgens KPN en Vodafone komt dit bericht niet zo plotseling als de politiek doet voorkomen en noemt de prijsstijging zelfs noodzakelijk. Zij voeren als verdediging aan dat de kosten en opbrengsten in balans moeten zijn en dat er niet voor niets datalimieten zijn ingevoerd in de afgelopen jaren. Zo zijn de mobiele abonnementen waarbij onbeperkt gebruik kon worden gemaakt van het internet al afgeschaft.

Volgens Vodafone is mobiel internet lange tijd onder kostprijs aangeboden en was het in het begin onbetaalbaar om tegen de kostprijs te verkopen. Verder zorgen de eerdere investeringen in de zendmasten en UMTS-licenties erg hoog en kon dit nog niet worden doorberekend naar de consument. Anders was het voor de consument nooit aantrekkelijk geweest om internet op hun mobiel te gaan gebruiken. We zagen al lange tijd dat het dataverbruik van de consumenten toenam, maar nu lopen de inkomsten uit voice en sms ook terug. Welke kosten er precies aan mobiel internet verbonden zijn en hoeveel het exact opbrengt maken de providers vanuit concurrentieoverwegingen niet bekend.  Wel is bekend dat de consument  opdraait voor de compensatie van de winst die niet meer uit de voice en sms diensten worden gehaald.

De providers vinden het wel begrijpelijk dat er veel commotie is ontstaan door de verhoging van de populaire dienst. Het feit dat er door meerdere partijen een prijsstijging word doorgevoerd laat volgens de woordvoerder van één van de providers zien dat de verhoging noodzakelijk is. Er zijn ook abonnementen mogelijk waarbij je tegen zeer aantrekkelijke prijzen ook gewoon gebruik kan maken van het mobiele internet. Op deze manier blijft het volgens de provider toegankelijk voor iedere consument.

Verstuur reactie